Site Overlay

BIO

 Foto: Julijan Kmet

Pišite KnjigeBIBLOS – Buča    PloščeBandcamp  Discogs   Glasbeni dosežki in repertoar

Rojen l. 1975 v Mariboru, osnovno šolo in gimnazijo je končal v Celju. Leta 1981 je pričel s pisanjem, leta 1984 z objavljanjem (Ciciban) in leta 1988 izdal prvo pesniško zbirko Moja pesem je moje življenje. Diplomiral je leta 2007, na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tam je leta 2014 tudi magistriral s tezo Uglasbena poezija na primeru rocka.

Leta 1990 je v okviru literarnih srečanj Roševi dnevi v Celju prejel prvo nagrado za kratko prozo. Leta 1992 je zmagal na republiškem natečaju mladih literatov kot najboljši pesnik po izboru selektorja Ferija Lainščka, leta 1994 pa prejel tudi prvo nagrado za sonetni venec na temo AIDS. Med letoma 1999 in 2005 je deloval kot honorarni sodelavec glasbene redakcije Vala 202, vmes pa leta 2001 za krajši čas postal sodelavec Radia Študent, kjer je vodil samostojno oddajo. Od leta 2002 je član Društva slovenskih pisateljev in Celjskega literarnega društva, od leta 2006 pa Društva slovenskih književnih prevajalcev. Je tudi član slovenskega PEN in MIRA. Izdal je preko šestdeset pesniških zbirk, od leta 2003 redno objavlja tudi prozo, je avtor več kot tridesetih proznih del in preko štirideset knjižnih prevodov kot samostojni prevajalec ali soprevajalec. Med drugim je iz angleščine, hrvaščine, srbščine in drugih jezikov prevedel dela Alexandra Popa, Boba Dylana, Leonarda Cohena, Zdenka Franjića, Dragana Velikića idr. Kot kritik in recenzent je sodeloval z vsemi vidnejšimi slovenskimi časopisi in mediji, zdaj o literaturi in glasbi piše zvečine za specializirane spletne portale (KMCS, Nova muska, Odzven). Od 1992 se ukvarja s kantavtorstvom, pri čemer združuje poezijo in glasbo, kot npr. Bob Dylan, Tom Waits, Leonard Cohen, in v Sloveniji Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Marko Brecelj. Redno izdaja nosilce zvoka, sodeluje tudi v več zasedbah.

Zasedbe:

  • Agencija Rokenrol (Matej Krajnc, Franc Opeka, Tomaž Valenčič, Andrej Konjajev, Marko Avanzo, ex: Ernesto Lutman, Ana Korenini, Tomaž Sršen, Janez Hostnik …) (2000-2002)
  • Sužnji sendvičev (Matej Krajnc, Jani Lah, Blaž Gregorin, Goran Radić Gec, ex: Janez Hostnik, Martin Pečar, Andrej Hribar, Bojan Jurjevčič Jurki, Jure Bajt) (2003 -)
  • Pohištvo pod stresom (Matej Krajnc, Oto Pestner, Blaž Jurjevčič, Vlado Pirc, Poli Turnšek) (2008)
  • Fretless citre (Matej Krajnc, Aleksander Cepuš, Krešimir Tomec, Lenka Krajnc, Oskar Longyka) (2010 -2017)
  • Brem (Matej Krajnc, Aleksander Cepuš, Lenka Krajnc, ex: Aleš Uratnik, Peter Bulovec) (2011-2018)
  • Pantomimiki brez Facebooka (Matej Krajnc, Janc Galič, Matthias Mallešič, Boris Bezek, Mario Batelić, Luka Kuhar, Lenka Krajnc) (2012)
  • Krizni štab (Matej Krajnc, Robert Oven, Luka Kuhar) (2012)
  • Stara mama bend (Matej Krajnc, Aleksander Cepuš, Martin Mastnak) (2015-2018)

MATT KAYE is an English name of Matej Krajnc for his non-Slovenian work.

BLIND BOY SPECTACLES is a moniker of Matej Krajnc (Matt Kaye) for his gospel/blues/folk/country/jazz standards work. He released seven albums and EPs mainly on the Croatian Listen Loudest! label between 2006 and 2017.

Blind Boy Spectacles on SoundCloud